Made with racontr.com

Op het wetsvoorstel kwamen online twaalf reacties vanuit het bedrijfsleven. Geen van de reacties kwam van de bedrijven die al een ontheffing hebben. 


Alle drones op een hoop

Het voornaamste bezwaar is dat met deze regels alle drones onder de honderdvijftig kilo op een hoop geveegd worden. Lichte drones, van bijvoorbeeld twee kilo, vormen minder gevaar dan zware drones en daar zouden de regels met betrekking tot afstand van bebouwing en de te volgen training op aangepast moeten worden. Hetzelfde geldt voor het onderhoud van een drone. Een kleine drone heeft beduidend minder onderhoud nodig.

Afstand tot bebouwing te groot

In het grootste deel van de reacties werd de afstand die gehouden moet wor-den van mensen en gebouwen als hinderlijk genoemd. Veel commer-ciële vluchten worden hierdoor on-mogelijk maakt omdat Nederland zo dicht bebouwd is.

einde

euro, een te hoog bedrag. López pleit voor kosten en regels die vergelijkbaar zijn met het hebben en rijden van een auto.


Henk Ottens is sinds twee jaar ge-pensioneerd militair. Toen hij in dienst was, had hij de leiding over de on-bemande luchtvaartuigen die het leger gebruikte. Hij noemt het gehele wetsvoorstel “ambtelijke willekeur”.

In zijn reactie naar het Ministerie schrijft hij dat hij vermoedt dat de bestaande regelgeving van de bemande luchtvaart is overgenomen en dat daar ‘iets is afgehaald’. Ottens haalt als voorbeeld de opleiding tot dronevlieger aan. In het wetsvoorstel staat dat de bestuurder o.a. het principe van de elektrische motor, de (viertakt) verbrandingsmotor en gas-turbine motor moet verklaren.

Ottens: “Terwijl het technisch meest hoogstaande kennisniveau van de huidige dronevlieger het vervangen van de batterij is. Je gaat van een bezitter van een moderne smartphone toch ook niet eisen dat hij het morse alfabet gaat leren en weet hoe de verbinding tussen het beeldscherm en de data voorziening werkt?”

Strijdig met grondwet

Rosa Garcia López stuurde namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) dat deze regels strijdig zijn met de grondwet voor vrijheid van nieuwsgaring. Alle aanvragen die van te voren gedaan moeten worden om met een drone te vliegen, maken het onmogelijk om een drone in te zetten voor journalistiek. Nieuws laat immers niet op zich wachten. 
Ook schat zij de totale kosten om een ontheffing te krijgen hoger dan 4.500,-

“Het is zonde
​dat we nu al achter lopen op andere landen”

Reacties vanuit het bedrijfsleven