Made with racontr.com

Op dit moment zijn er in Nederland dertien bedrijven met een bedrijfs-ontheffing. Zij hoeven dus niet meer voor elke vlucht apart een aanvraag te doen (maar moeten nog steeds elke vlucht aankondigen met een TUG, NOTAM en melding aan de burgemeester en het IL&T). Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is verantwoordelijk voor de wetgeving rondom drones. Dat deze ontheffingen worden afgegeven ziet het Ministerie als: “het mogelijk maken te vliegen met drones waardoor een eerste stap wordt gezet om drones veilig te laten vliegen”, aldus persvoorlich-ter Carlijn van Donselaar.

In juli 2015 zijn er aanpassingen van deze wetgeving gepland. Via een open internetconsultatie heeft het Ministerie een wetsvoorstel open gesteld voor opmerkingen van belanghebbenden. In het voorstel staan vier wijzigingen:

Restricties vanuit de producent
Restricties voor dronevluchten kunnen ook van een andere kant komen. Naar aanleiding van een drone die per ongeluk in de tuin van het Witte Huis neerstortte heeft DJI, wereldwijd de grootste droneproducent, besloten een update voor de software te maken waardoor drones niet meer boven delen van Washington kunnen vliegen.

DJI heeft zijn drones al zo ge-programmeerd dat ze automatisch landen als ze te dicht bij vliegvelden komen. In de toekomst wil DJI drones ook zo programmeren in de buurt van landsgrenzen. Dit is naar aanleiding van een drone die neerstortte bij de grens van Mexico en de VS. De drone had ruim drie kilo van de drug crystal meth aan boord. De lading was blijkbaar te zwaar voor de drone.

Andere benaming

Voortaan worden recreatief gebruikte drones ‘modelluchtvaartuigen’ genoemd en commerciële drones ‘op afstand bestuurde luchtvaartuigen’. Qua eisen die gesteld worden aan beide groepen maakt dit weinig uit. Het verschil is nu dat er geen algeheel verbod meer is op commerciële dronevluchten, en er dus geen sprake meer is van een ‘ontheffing’ maar van een ‘bevoegdheidsverklaring’.

Vliegervaring en langere geldigheid

Voor zo’n bevoegdheidsverklaring wordt naast alle eisen die al gelden voor de ontheffingsaanvraag, gekeken naar het aantal uren vliegervaring. Er wordt een minimum van vijftien uur in de twee voorgaande jaren aangehouden. Ook nieuw is dat de bevoegdheidsverklaring maximaal twee jaar geldig is.


Dichter bij gebouwen
Tenslotte wordt er “gefaseerde toegang tot het luchtruim” geboden. Dit houdt in dat drones in de toekomst ook dichter dan 150 meter bij bebouwing en mensenmassa’s mogen komen. Hoe snel deze fases (het zijn er vier) worden doorlopen wordt niet vermeld. Deze regeling wordt internationaal ontwikkeld.

alt

De toekomst van de dronewetgeving